Värmemarknad Sverige
Ett forskningsprojekt och kunskapsforum för en robust och hållbar utveckling av den svenska värmemarknaden.
Det här är den svenska värmemarknaden
Den svenska värmemarknaden är en central del av energisystemet som årligen omsätter omkring 100 miljarder kronor och 100 TWh. Värme- och kylamarknaden har genomfört en omfattande omställning de senaste decennierna, nästan alla fossila bränslen är utfasade. Samtidigt har energieffektiviseringar minskat behovet av tillförd energi – trots växande befolkning och ökande bebyggelse.
Småhus står för 43 procent av det totala uppvärmningsbehovet, följt av flerbostadshus med 32 procent och lokaler med 25 procent. Fjärrvärme har en marknadsandel på ungefär 50 procent, värmepumparnas marknadsandel uppgår till 30 procent och övrig uppvärmning kommer från elvärme, biobränslen och en liten del olja och gas.
Värmemarknaden står nu inför både nya och befintliga utmaningar på tekniska, ekonomiska och regulatoriska områden. Samtidigt är marknaden central för samhällets elektrifiering. Genom samverkan, smart nyttjande av resurser och utökad robusthet kan värmemarknaden bidra till en avgörande resurs- och kostnadseffektivitet i omställningen. Utgångspunkten för Värmemarknad Sverige är därför systemperspektiv, resurseffektivitet och samverkan.
Nu pågår Etapp 5 av Värmemarknad Sverige
En femte etapp av projektet startade 2024 och ska pågå till och med 2027. En central uppgift för etapp 5 är att bidra med kunskap för hur uppvärmningssektorn kan bidra till energiomställningen, öka resurseffektiviteten i samhället och den omställning som krävs av uppvärmningssektorn för att uppnå färdplanens vision. I etappen lyfts även robusthet och beredskap vid kris, med målet att bidra med kunskap kring hur samverkan kan bidra till att hantera dessa frågor.
Etapp 5 väntas ge insikter om hur värmemarknaden kan bidra till ökad robusthet och resurseffektivitet i Sveriges framtida energilandskap, vilket är särskilt viktigt när energidebatten blir alltmer polariserad och fokus tenderar att ensidigt fastna på elförsörjning snarare än energiförsörjning.
Resultaten kommer kunna nyttjas i strategiska beslut om investeringar, affärsplaner, utbildningar och för kunskapshöjande aktiviteter hos företag och organisationer inom värmemarknaden. Myndigheter, andra beslutsfattare och intresseorganisationer kan också nyttja insikterna från projektet för att erhålla ökad förståelse om värmemarknadens roll och dynamiken i energisystemet.
Etapp 5 har sex arbetspaket:
Värmemarknaden som möjliggörare för en resurseffektiv energi- och klimatomställning
Minskad förbränning för uppvärmning – vad innebär det? Förutsättningar och konsekvenser lokalt och nationellt
Utblick Europa
Robusthet, leveranssäkerhet och beredskap inom värme och kyla
Partnerskap, energidelning och lågtempererade lösningar
Projektledning, samordning och kommunikation
Projektet kommer, precis som i tidigare etapper, att använda en rad olika metoder för att analysera värmemarknaden. Energisystemmodellering, fallstudier, intervjuer, litteraturstudier, workshops och seminarier är några exempel. Utveckling av excelmodeller och statistiska analyser är andra tillvägagångssätt. Dessutom kommer projektet samverka med relaterade forskningsprojekt såsom North European Power Perspective, Genomförandeplattformen för Färdplan för fossilfri uppvärmning och Bio-CCS i fjärrvärmesektorn.
Samtliga finansiärer ingår i referensgruppen: Stockholm Exergi, Karlstad Energi, Mölndal Energi, Akademiska Hus, Mälarenergi, ComfortZone, Kraftringen, Tekniska Verken, Norrenergi, Sveriges Allmännytta, Riksbyggen, Eon, Göteborg Energi, Vattenfall och SKVP. Dessa deltar aktivt i projektet och träffas minst fyra gånger per år.
Värmemarknadens aktörer: från finansiärer och myndigheter till leverantörer, producenter och kunder.
Tidigare etapper
Fyra etapper har genomförts sedan 2012. Genom åren har vi bland annat utfört:
Analyser av värmemarknaden och dess utveckling, där värmemarknaden sätts i perspektiv av hela energisystemets utveckling.
Ett antal framtidsbilder och scenarier för 2030 och 2050, den senaste revideringen gjordes 2023.
Analys av målkonflikter på värmemarknaden.
Samverkan på värmemarknaden och olika samverkansprojekt.
Analyser och utredningar om kundens perspektiv och drivkrafter.
Analyser av värmepumpsmarknaden och kylamarknaden
Handbok för att minska plastavfall till energiåtervinning.
Färdplanen för fossilfri uppvärmningssektor, undertecknad av över 100 organisationer som överlämnades till Sveriges regering 2019.
Ett kunskapssamarbete
Värmemarknad Sverige initierades av forsknings- och kunskapsföretaget Profu tillsammans med ett femtontal aktörer på värmemarknaden. Forskningsarbetet leds fortsatt av Profu, men genom åren har även forskare och utredare från till exempel Handelshögskolan i Göteborg, IVL Svenska Miljöinstitutet och Lunds Universitet deltagit aktivt. Även Energimyndigheten och Energimarknadsinspektionen har ett visst engagemang i projektet.
Sedan den första etappen 2012 har Värmemarknad Sverige bidragit med viktig kunskapsuppbyggnad och dialog runt värmemarknadens utmaningar, förutsättningar och utvecklingsvägar. Alla etapper har haft som övergripande mål att analysera och redovisa hur värmemarknaden kan fortsätta sin positiva utveckling, utifrån ett hållbarhetsperspektiv som kan delas av marknadens alla aktörer.
Genom att ta ett helhetsgrepp på värme- och kylafrågorna och involvera alla berörda aktörer bidrar projektet till att marknadens utmaningar och utvecklingsvägar kan konkretiseras, analyseras och diskuteras. Värmemarknad Sverige är nu ett forum för stora och små energibolag, teknikleverantörer, värmekunder, branschorganisationer, myndigheter och forskare som bidrar till samordning och samverkan mellan aktörerna.
Värmemarknad Sverige vänder sig till dig som är kund inom värme- och kyla, till dig som arbetar på stora eller små energibolag, till teknikleverantörer, branschorganisationer, myndigheter och forskare eller till dig som på annat sätt är intresserad av den svenska värme- och kylamarknaden.