Ny rapport: Sänkt framledningstemperatur i fjärrvärmenätet
Möjligheter och utmaningar i fjärrvärmecentralen och sekundärsystem
MARS 2022
Detta arbete har genomförts i samverkan mellan Värmemarknad Sverige och Luleå Energi. Arbetet syftar till att kartlägga utmaningar och möjligheter som kan uppstå om framledningstemperaturen i det befintliga fjärrvärmesystemet sänks.
Att sänka temperaturerna i fjärrvärmesystem kan medföra flera potentiella nyttor, detta gäller både framlednings- och returledningstemperaturen. En tydlig nytta med att sänka framledningstemperaturen är möjligheten att nyttja mer lågtempererad värme, exempelvis från restvärme, för att producera fjärrvärme. I Luleå produceras fjärrvärmen idag nästan uteslutande från förbränning av restgaser från stålindustrin, en process som ger värme med hög temperatur. Idag planerar stålindustrin i Luleå att förändra sin produktionsprocess från grunden. Om den planerade omställningen av ståltillverkningen genomförs kommer de restgaser som används i Luleås fjärrvärmeproduktion att försvinna och istället kommer det finnas en stor mängd restvärme med lägre temperatur att tillgå. Om Luleå Energi vill maximera nyttjandet av denna restvärme och minimera behovet av annan produktionskapacitet kommer man att behöva sänka framledningstemperaturen i fjärrvärmesystemet.
Detta arbete syftar till att kartlägga utmaningar och möjligheter med att sänka framledningstemperaturen i befintliga fjärrvärmesystem. Fokus i detta projekt ligger på de delar av fjärrvärmesystemet som ligger inom kundernas fastigheter, nämligen fjärrvärmecentralen och sekundärsystemen.