Lågtemperatur i befintligt fjärrvärmenät
-fallstudie i Luleå om lägre temperaturer i fjärrvärmenätet
MAJ 2021
Ett av delprojekten inom den här etappen handlar om möjligheter och utmaningar med lågtemperatursystem. Både inom forskningen och bland energisektorns aktörer utforskas sedan flera år möjligheterna med att sänkta temperaturnivåer inom uppvärmningssystem. Viktiga drivkrafter för detta är att möjliggöra utnyttjandet av restvärme vid låga temperaturer samt ökad energieffektivitet och minskade förluster. En syntes och analys av forskningen och praktiska erfarenheter sammanställs och vidareutvecklas. I samarbete med Luleå Energi inleder vi en fallstudie om konsekvenser och möjligheter i befintliga fjärrvärmesystem.
Merparten av Luleå Energis värmeproduktion utgörs av värme huvudsakligen producerad i ett kraftvärmeverk eldad med restgaser från stålindustrin. Inom denna industri står man nu inför ett systemskifte som kommer att påverka värmeleveranserna. Ny teknik att tillverka stål kommer att introduceras. Denna kommer fortsatt ge stora mängder restvärme, men högst troligt kommer temperaturen på denna värme vara tydligt lägre än motsvarande värmeproduktion idag. För Luleå Energis del innebär detta att man kommer behöva anpassa fjärrvärmesystemet till de nya lägre temperaturerna. Det kommer att innebära förändringar i produktionen, distributionen och i kundernas fastigheter.
Syftet med detta projekt är studera möjligheter och utmaningar med att sänka framledningstemperaturen i befintliga fjärrvärmenät. Fokus kommer att ligga på behov av anpassningar i kundernas fastigheter. Risken för problem med att överföra tillräckliga värmeeffekt i fjärrvärmenätets olika delar kommer också att beröras, men i huvudsak ligger detta utanför studien. Målet är att ta fram kunskap om vilka möjligheter som finns och vilka åtgärder som krävs i fastigheterna för att upprätthålla funktionen i värmesystemet givet lägre framledningstemperaturer i fjärrvärmenätet.